Podcast üretmek birçok platformda var olmaktan daha anonim ve kolay olabildiği için birçok insan bu alana yönlenmiş durumda. Alınması gereken ekipman bakımından da oldukça kolaylık sağlayan bu alan, günümüzde gelişmeye ve daha fazla insan tarafından kullanılmaya devam ediyor. Peki, Podcast nedir?
Podcast bir hikayenin, bilginin ya da rastgele dilediğiniz şeylerin bir ses kaydı olarak yayınlanmasıdır. Anlatacağınız şeylerin yine de rastgele olmaması önemlidir çünkü insanlar karmaşık bulabilir ve kitleniz sınırlı kalabilir.
Podcast Yapmak İçin Hangi Ekipmanlara İhtiyacım Var?
Podcast nasıl yapılır sorusunun cevabı ilk önce ekipmanlar ile başlamaktadır. Her işte olduğu gibi bu işte de belli başlı ekipmanlarınız olması gerekiyor. Aşağıda bu ekipmanları detaylı olarak görebilirsiniz;
• Mikrofon: Tabii ki sizinde aklınıza gelen ilk ekipman muhtemelen mikrofon. Mikrofon alacağınızı biliyorsunuz ama nasıl bir mikrofon alacağınızı biliyor musunuz? Aslında seçim tamamen size ait ancak geniş kitlelere hitap etmek istiyorsanız sesinizi karşı tarafa son derece kaliteli geçmesi gerekmektedir Bu sebeple 5000 TL’ye varabilen kaliteli mikrofonlardan almanızı öneriyoruz.
• Kulaklık: Kendi sesinizi iyi duymak sizi detone olmaktan ve olası hatalardan kurtaracaktır. Etraftaki seslerin kaydınıza ne kadar yansıdığını duyabilir, eğer problem teşkil edecek boyuttaysa kaydı yarım bırakabilirsiniz. Kulaklık kesinlikle olması gereken ekipman listesinde değildir. Podcast için bu kadar gerekli sadece bir ekipman var; Mikrofon.
• POP Filtresi: Son ve yine mutlaka olması gerekmeyen ekipman ile karşınızdayız. POP filtresi mikrofon ömrünü uzatabilen yararlı bir ekipmandır. Aynı zamanda sesinizin daha iyi çıkmasını sağlayabilir. Eğer profesyonel olarak bu işi yapmayı düşünüyorsanız bir POP filtresi alabilirsiniz.
Podcast nasıl yapılır sorusunun ilk aşamasını böylece anlatmış olduk. Temelde 3 farklı aşamada podcast kaydedip yayınlayabilirsiniz.
Podcast Nasıl Yapılır?
Podcast yapmak için ihtiyacınız olan şey sesinizi kaydedecek bir program bulmak. Bu tarz programlar için net bir önerimiz bulunmuyor çünkü herkesin kullanabildiği düzeyde bir program olmayabilir. İnternetten bu programları bulup deneyerek karar vermelisiniz. Bazıları sesi iyi kaydetmiyorken, bazıları ara yüz bakımından son derece zor olabilmektedir.
Kendinize uygun bir program bulduktan sonra kayıtlarınızın RSS Feed’ini almanız gerekiyor. Peki bunu nasıl yapacaksınız? RSS Feed alabileceğiniz çeşitli siteler mevcut ancak biz sizin için bazılarını listeledik.
• Anchor
• Acast
• Audio Boom
• Backtracks
• Blubrry
• Buzzsprout
• Castos
• Fireside
• Omny
• Podomatic
• Pinecast
• Transistor
Liste tabiki burada gördüklerinizden çok daha uzun ve bunlar Spotify Podcast tarafından da önerilmektedir. Tamamen güvenilir olduklarını bilmenizi isteriz. Spotify bu platformlardan alınan RSS Feed linklerini kabul etmektedir. Aynı zamanda birçoğunu Google Podcast içinde kullanabilirsiniz.
Podcast Nasıl Yüklenir?
Bu başlık altında spotify podcast nasıl yapılır sorusunu detaylı bir şekilde cevaplayacağız. Podcastlerinizi Google Podcast ya da iTunes gibi platformlara yükleyebilirsiniz. En popüler ve tercih edilen Spotify podcast olduğu için biz onu anlatacağız.
1. Spotify podcast ekranına giderek giriş yapmanız gerekmektedir.
2. Giriş yaptıktan sonra Spotify sizden RSS Feed isteyeceğini söyleyecek ve bilgilendirme yapacak. Get Started tuşuna basarak devam edin.
3. Bu adımda ise herhangi bir platformdan aldığınız RSS Feed linkinizi girmeniz gerekiyor. Bir sonraki adım ise Podcast için bir info yazmak olacak. Adımları takip ederek Spotify podcast nasıl yapılır sorusunu cevaplandırmış olacaksınız.
Gördüğünüz gibi tüm adımlar aslında sadece bu kadar. Aynı işlemlerin benzer olanlarını Google Podcast ve iTunes içinde kullanabilirsiniz. Podcast dinlemek son zamanlarda popüler oldu çünkü dinleyiciler ekranı takip etmeden rahatça eğlenebiliyor ya da bir şeyler öğrenebiliyorlar. Üstelik Podcast editlemek, video editlemekten çok daha kolay!