IF diyeti son dönemlerde son derece popüler oldu çünkü bunun bir sebebi var; hem kilo verdiriyor hem de sağlıklı yaşamanın anahtarını sunuyor! Peki, bunu tam olarak nasıl yapıyor? Ne yediğinizden çok ne zaman yediğinize odaklanarak. Yazımızı okuyarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
IF Diyeti Nedir?
IF diyeti aslında aynı zamanda aralıklı oruç diyeti olarak da bilinmektedir ve ramazan orucuyla benzerlik göstermektedir. Günün belli saatlerinde hiç kalori almayarak bu diyeti uygulayabilirsiniz. Aşağıda saatleri detaylı şekilde göreceksiniz.
• 16 saat aç kalma, 8 saat yeme periyodu
• 14 saat aç kalma, 10 saat yeme periyodu
• 24 saat aç kalma, günde bir öğün yeme yöntemi
• 18 saat aç kalma, 6 saat yeme periyodu
Bunlara ek olarak haftanın 2 günü günlük kalorinizin %25’ini alarak da if diyeti uygulayabilirsiniz. Aç kaldığınız sürece boyunca su, maden suyu, şekersiz çay ve kahve tüketebilirsiniz. Bazı insanlar bir kaşık elma sirkesini bir bardak suya atarak tüketmektedir ve bu Aralıklı oruç diyetini bozmaz.
IF Diyeti Vücutta Nasıl Etki Gösterir?
Vücudumuz 8 saatlik açlık sonrasında neredeyse bütün glikojen stoklarını tüketmektedir. Bundan sonra ise yağ yakımı büyük oranda hızlanır ve dolayısıyla kilo vermenize yardımcı olur. Aynı zamanda yağın enerji olarak kullanılması vücutta çok daha az bakteri oluşmasına sebep olmaktadır.
Bunun dışında ise vücudunuz otofaji “kendi kendini yeme” durumuna girer ve hayatta kalabilmeniz adına elinden geleni yapar. Aslında bu iyi bir şeydir çünkü vücudunuzda var olan kanserojen maddeler enerji olarak kullanılır. Düzenli olarak if diyeti yaparak ölmüş hücrelerden kurtulabilirsiniz. Bu anlamda aralıklı oruç diyeti genç kalmaya ve gençleşmeye de yardımcı olmaktadır.
Herhangi bir hastalığı bulunmayan insanların tansiyon ve insülin değerlerini olması gereken seviyeye çektiği araştırmalar ile kanıtlanmıştır. İnsüline duyarlı bir birey olmak istiyorsanız aralıklı oruç diyeti yapabilirsiniz. İnsüline duyarlı olmak kulağınıza kötü gelmiş olabilir ancak bu iyi bir şeydir. İnsülin hastaları insüline dirençli oldukları için yedikleri yemeklerin haricinde iğne vurularak ek insülin alırlar.
Aralıklı Oruç Diyeti Yapmalı Mıyım?
Bu soruyu öncelikle doktorunuza sormanız gerekmektedir. Özellikle epilepsi ve şeker hastalarına tavsiye edilmemektedir. Böyle hastaların mutlaka doktora görünmesi gerekmektedir. Hastalıkların dışında kalan ve doktordan onay alan kişiler için aralıklı oruç diyeti çok faydalı olabilmektedir.
Kilo vermek isteyen insanlar tarafından tercih ediliyor gibi görünse bile, aslında if diyeti bir yaşam biçimi olabilmektedir. Günde 5 öğün ne yiyeceğini düşünmek ve öğünleri hazırlamak son derece zorken, aralıklı oruç diyeti yalnızca 2 öğün yediğiniz için daha kolaydır.
Aynı zamanda if diyeti yediklerinizle ilgili bir şey söylememektedir. Aralıklı oruç diyet listesi gibi şeylere çok itibar etmemenizi öneriyoruz. Yapmanız gereken tek şey öğünlerinizde dengeli olarak protein, karbonhidrat ve sebze tüketmek.
Aralıklı Oruç Diyeti Uygularken Spor Yapabilir Miyim?
Eğer milli sporcu değilseniz ve çok fazla ağırlık kaldırmadan spor yapıyorsanız aralıklı oruç sırasında spor yapabilirsiniz. Vücudunuzda hiç glikojen bulunmadığı için vücudunuz hemen yağ yakmaya başlayacaktır. Bu diğer bir artısı olarak görülebilir.
Aynı zamanda aralıklı oruç diyetinin spor performansını kötü etkilediğine dair bilimsel bir araştırma bulunmuyor. Eğer denedikten sonra zorlandığınızı fark ederseniz, açken spor yapmayı bırakmalısınız. Akın saatçi gibi bir dönemler milli sporcu olan isimler de aralıklı oruç diyetini uygulamaktadır. Aynı zamanda diyet sırasında spor yaptıklarını açıklayan onlarca sporcu bulunuyor.