
Truth Social sosyal medya hesabından açıklama yapan ABD Başkanı Trump, ABD donanmasının "Hürmüz Boğazı’na girmeye ya da oradan çıkmaya çalışan tüm gemileri abluka altına alma sürecini başlatacağını" belirtti.
"İran, Hürmüz Boğazı’nı açma sözü verdi ve bunu bilerek yerine getirmedi" diyen ABD Başkanı, "Donanmamıza, uluslararası sularda İran’a geçiş ücreti ödemiş her gemiyi tespit edip durdurma talimatı verdim. Yasa dışı bir geçiş ücreti ödeyen hiç kimse açık denizlerde güvenli geçişe sahip olmayacaktır. Aynı zamanda İranlıların boğazlara yerleştirdiği mayınları da yok etmeye başlayacağız." ifadelerini kullandı.
"İRAN ASLA NÜKLEER BİR SİLAHA SAHİP OLMAYACAK"
Donald Trump ayrıca, İran'ın nükleer hedeflerinden vazgeçmeye yanaşmadığını belirterek, "En başından beri, yıllar önce de söylediğim gibi, İran asla nükleer bir silaha sahip olmayacak." mesajını verdi.
Trump'ın açıklamaları şu şekilde:
Gördüğünüz gibi, görüşme iyi geçti, çoğu konuda anlaşmaya varıldı; ancak asıl önemli olan tek konu, yani nükleer meselede uzlaşma sağlanamadı. Bu nedenle derhal yürürlüğe girmek üzere, dünyanın en iyisi olan Amerika Birleşik Devletleri Donanması, Hürmüz Boğazı’na giren ya da çıkan tüm gemileri ablukaya alma sürecini başlatacaktır.
Bize ya da barışçıl gemilere ateş açan herhangi bir İran unsuru 'cehenneme gönderilecek'. Abluka yakında başlayacak. Bu ablukaya başka ülkeler de katılacak. İran’ın bu yasa dışı şantajdan kazanç sağlamasına izin verilmeyecek.
'İRAN NÜKLEER HEDEFLERİNDEN VAZGEÇMİYOR'
İran ile yapılan görüşmeler sabah erken saatlerde başladı ve gece boyunca, yaklaşık 20 saat sürdü. Pek çok ayrıntıya girip elde edilen kazanımları anlatabilirim, ancak tek bir konu var ki her şeyden önemli: İran nükleer hedeflerinden vazgeçmeye yanaşmıyor!

